A fi sau a nu fi...liber

Personal growth ,life-coaching,positive and transpersonal psychology , education for all,INTEGRATIVE MEDICINE. HAPPINESS, WELL-BEING,WISDOM, HARMONY, COMMITMENT TO LIFE MISSION AND VALUES

11/04/2007

Wellness and Health care industry

Se vorbeste din ce in ce mai mult si in Romania despre astfel de centre, numite de unii si Wellness, Fitness, Spa.

Cum limba romana a preluat neologisme anglo-saxone( nu numai!), in acest domeniu, trebuie sa intelegem si sensul real: wellness= stare de bine( de obicei, considerand intregul din OM, minte-suflet-trup), Fitness- grija fata de trup, a "modela" din exterior, prin exercitiu fizic sanatatea, la care se adauga nutritie, stil de viata; Spa, un centru balneo-fizio-terapeutic, de obicei situat in regim de hotel in locuri geografice prielnice relaxarii( temperatura, presiune, clima, mediu nepoluat), centre in care prin " retreat=retragere" se actioneaza prin stress pozitiv, la echilibrarea intregului( minte- suflet-trup), sub indrumarea specialistilor cu pregatire medicala si paramedicala, deci sunt centre de sanatate, de prevenire/mentinere, de evaluare si reevaluare continua/perioadica a starii de bine si a celei fizice, psihologice si de echilibru a intregului sistem vital, care este OMUL.

Este gresit inteles ca la " bai" se duc doar oamenii "in baston" si acolo se intampla minuni; este gresit sa credem ca batranetea este determinata doar de anii derulati de la nastere; este gresit sa consideram ca "lifestyle" este doar apanajul vedetelor, persoanelor publice sau celor foarte bogati.

Sanatatea incepe sa devina prioritate a omului, inca din viata intrauterina, prin ingrijirea acordata sarcinii, de catre mama . Deci, stilul de viata al acesteia, dar si mediul social /fizic/profesional/educational sunt esentiali in marcarea sanatatii copilului, viitorului adult.
Centrele de wellness/ sanatate sunt centre ce ofera servicii medicale preventive, de ecilibrare, de stil de viata(nutritie, detoxifiere, imunizare naturala, energizare, fitness), coaching, echilibrare si consiliere emotionala, prin folosirea metodelor medicinei integrative( factorii naturali , masaj, reflexoterapie, meloterapie, terapie spirituala-in unele, cristaloterapie, chiro/osteoterapie, hidro, fizio terapie, terapie prin culori, acupunctura, homeopatie , tratamente dermato-cosmetice etc).
Acestea se realizeaza individualizat, sub monitorizare interna si externa a specialistilor, ambulator sau/si in regim hotelier, lunar/de cate ori este cazul, la initiativa individului constient de nevoia de a preveni/mentina starea sa de bine, pentru o viata echilibrata in toate aspectele sale, ori la initiativa patronilor care-si trimit angajatii pentru ca performanta acestora sa corespunda cerintelor de business, dar care, fara calitatea vietii "talentului" OM nu se pot realiza la potential maxim.

Grija pentru Frmusete si Tinerete incepe din prima secunda in care ne nastem, caci aceasta este si secunda in care incepem sa imbatranim si sa avem mai multe riscuri de a ne imbolnavi.

Dar, acestea erau cunoscute de mii de ani de omenire, au tot fost ignorate, contorsionate ca sens, au devenit NOI in ultimii ani si un business considerat de viitor.
De fapt. orice viitor incepe AZI, ce va deveni trecut, dar nu-si va pierde sensul!

Am simtit nevoia sa scriu acestea, pentru ca Centru de Sanatate este diferit de Centru de Boala( spitale, policlinici, cabinete medicale).
Acestea se imbina armonios, nu se concureaza si nu se exclud. NU TREBUIE CONFUNDATE!
NU trebuie sa ignoram pasii facuti de cercetarea stiintifica pentru a diminua efectele bolilor grave si ale imbolnavirilor, aplicate de medicii alopati, (ceea ce inseamna dreptul la accesarea acestor servicii de calitate, ca o responsabilitate sociala), dar nu trebuie sa ignoram nici cercetarile milenare , aplicabile personalizat la omul de azi, ca prevenire a deteriorarii calitatii vietii si performantei( o responsabilitate individuala si una sociala in acelasi timp, caci a nu fi bine ca minte-suflet-trup, poti face rau celorlalti, chiar fara sa-ti dai seama!).

In alt mesaj postat se sublinia ca Omul are 4 creiere, eu completez : NU 4 stomace , deci a manca inseamna a sti: CE, CUM, CAT, CAND, a face diferenta intre apetit si infometat, in mod strict personalizat.
A MANCA inseamna A AVEA CONSTIENTA UNUI STIL DE VIATA, care inseamna RESPONSABILITATEA PROPRIE PENTRU a TRAI in sensul CALITATII VIETII CA INTREG!

Aceasta inseamna: Wellness, wellbeing, sanatate, fitness, frumusete, tinerete, performanata, FERICIREA INTELEPCIUNII DE A FI PREZENT CU/in FIECARE CLIPA de viata traita responsabil, integrat si integru !
Morala si etica in propria viata se cunosc prin "starea de bine" minte-suflet-trup!
Si aceasta nu trebuie confundata cu viata izolata intr-o manastire/schit/ashram , ci aducerea moralei/eticii/principiilor de " suflet" din izolarea lor , in tumultul Vietii cotidiene, caci multa binefacere ( wellness) si potrivire( fitness) ar face acestea Sanatatii tuturor( Vietii ca intreg)!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home