A fi sau a nu fi...liber

Personal growth ,life-coaching,positive and transpersonal psychology , education for all,INTEGRATIVE MEDICINE. HAPPINESS, WELL-BEING,WISDOM, HARMONY, COMMITMENT TO LIFE MISSION AND VALUES

30/01/2007

"Pescarusul" - Cehov

Pentru cine a citit/vizionat aceasta scriere poate este de subliniat faptul ca ea a fost considerat dintotdeauna o comedie, desi eroul principal se sinucide.
Dar, nu trebuie uitat ca de milenii, Omul se confrunta cu intrebarea A fi sau a nu fi, cu dialectica spirit-materie, cu lupta intre omul interior(suflet-spirit) si omul exterior( nevoile existentiale) si acestea vor continua pana cand se vor armoniza si vor merge mana in mana, in pace, cele doua "fete ale monedei".
"If you think, life is a comedy, if you feel, life is a tragedy"- Richard III, Shakespeare.
Cam acelasi mesaj cu Pescarusul lui Cehov, caci cine nu-si asculta sufletul, se sinucide, Iubirea de sine aceasta inseamna, iar anxietatea continua pentru existentialism, materialism ucide esenta umana. Actorul antic ce se identifica cu personajul sau era batut cu pietre de spectatori, tocmai pentru ca intre rolul de OM si personajul de pe "scena vietii materiale" ,diferenta o face spiritul-sufletul Omului, nu totdeauna necesar pe "scena", ca existenta cotidiana.

Efectele identificarii cu rolul le masoara fie psihoterapeutii, fie psihiatrii, fie oncologii, criminalistii, dar costurile le platim toti, ca victime sau criminali ai propriei sanatati, performante, respect pentru natura integrata, complexa cu care ne nastem, dar cu care se nasc si proprii copii si oamenii din jurul nostru, pe care unii ii polueaza cu propria inconstienta, cu efecte sociale, educationale de lunga durata si de neestimat in bani.

Articolul urmator este o dovada a noilor "provocari", de-abia incepute pe aceste meleaguri, caci nu pentru toate cate-s in lume oricare om e pregatit sa suporte transplantul.

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=9048&art=23753&cHash=660b168730o

1 Comments:

At 1:26 pm, Blogger Unknown said...

Bravo! Bine punctat ;)

 

Post a Comment

<< Home