A fi sau a nu fi...liber

Personal growth ,life-coaching,positive and transpersonal psychology , education for all,INTEGRATIVE MEDICINE. HAPPINESS, WELL-BEING,WISDOM, HARMONY, COMMITMENT TO LIFE MISSION AND VALUES

30/08/2006

Libertatea...

Libertatea propriilor alegeri si calitatea vietii

CELE 10 AXIOME ALE TEORIEI ALEGERII:
1- Singura persoana pe care o putem schimba este doar persoana proprie.Nimeni nun e poate oblige sa facem ceva , fara propriul consimtamint, constientizat sau nu.
2- A negocia libertatea personala de care te poti lipsi pentru imbunatatirea vietii proprii este esenta schimbarii, permanenet revizuita, deschis discutata cu cei in cauza, din jur, in sensul mentinerii cauzei/situatiei in care aceste personae sunt comun implicare(familie, cuplu, job, comunitate, scoala). Fara controlul exterior, respecctiv a cere altcuiva ceva, in sensul schimbarii sale, daca aceasta nu este deschis negociata si intai vazuta la nivel personal ca posibila.
3- Tot ceea ce putem oferi sau primi de la altii este informatia. Ce facem cu aceasta este strict menirea proprie. Nimeni nu trebuie fortat, dar, in acelasi timp nimeni nu trebuie sa se lamenteze, sa critice, sa pedepseaca, sa ameninte pe altul, cautand sau invinuindu-l , de propria alegere de a accepta ceva, fie el un produs, serviciu, relatie, aplicarea unei informatii in propria viata.
4- Toate problemele psihologice de durata sunt fundamentate pe probleme affective, care, au determinat focalizarea pe trecut in luarea anumitor decizii prezente, sau au la baza controlul exterior, dorindu-se prin suferinta sa se dovedeasca cine este vinovatul. In fapt, cind nun ea-m negociat propria libertate pe care putem s-o investim la un moment dat, in fiecare moment, nimeni altcineva nu este vinovat, nici macar noi insine, caci suferim in present, cu fantoma de sine, cel din trecut, care nu mai exista. Exista doar fantoma dureroasa a suferintei, care nu e om, este o emotie necontrolata la timp, o libertate inlantuita, care, in loc sa se deruleze natural in present, prin fericirea clipei, creatia noastra, sapa in interior, caci asa o directionam noi, ducind nu doar la boli autoimmune, cancere, boli psiho-somatice, dar si la relatii interpersonale avariate, caci noi, cei din trecut, ca niste fantome, actionam si avem pretentia sa fim si ascultati, asupra celor din present, ca oameni si situatii. De fapt, nu actionam, ci reactionam la noi insine. Cu vrem sa reusim, sa mai fim si luati in considerare, san e mai fie si bine, cind PREZENTUL nu exista, NOI VORBIM DINSPRE/DESPRE TRECUT. Ceea ce ni se intimpla nu este pentru o viata buna in present si viitor, ci ne duce tot mai adinc in trecut, de fapt, nicaieri, caci nimic nu merge inapoi. Clipa de clipa ignoram CLIPA PREZENTA asa incat, organelle, emotiile, viata noastra ca intre se grabeste catre auto-distrugere, noi insine ne auto-distrugem. Dusmanul este in noi, si actionam cu mare frica la acesta. In noi sunt doi, de care nu stim, amindoi trecuti, care sunt in permanent conflict, fara victorie externa, cid oar interioara, distructiva la nivel integrat.Traim in fantasme, cream fantasme, traim in afara realitatii. Proiectam fara san e dam seama TRECUTUL PROPRIU in PROPRIUL PREZENT, dar la sens negative emotional, anti-natura proprie. Suntem propriul dusman si credem ca altii sunt, actionand ca atare.-boli autoimmune, cancere, depresii, conflicet cu altii.
5- Relatia afectiva-problema din trecut este totdeauna prezenta in noi, insa, de aceea, din trecut trebuie luat doar ceea ce este bun. Acea parte ne-a adus pina in present si trebuie sa sapam adinc sa gasim, sa o luam cu noi si aceasta sa fie agentul neutralizant impotriva reatiilor nucleului amigdalian si prefrontal drept, ori de cite ori avem tendinta sa actionam ca in trecut. Odata constientizata problema, solutia este in clara, in propriile miini, cap, ginduri, actiuni. Sentimentele si fiziologia nu ni le putem controla, insa acestea sunt in mare parte determinate de ginduri si actiunile noastre sunt pe masura.
6- In present, permanent trebuie san e redefinim liberatea sis a o negociem, caci daca nu avem macar o relatie pozitiva in viata noastra, inseamna ca nu am lucrat bine si viata noastra nu poate lua o cale pozitiva. Intrebati-va inainte de a lua decizii, chiar si de a spune un cuvint, daca acea decizie, actiune, cuvint va va apropria sau va va indeparta de persona respective, in sensul ca sunteti pregatiti sa pierdeti libertatea de a fi cu acea persoana sau libertatea personala, fiind cu acea persoana/fie ca in job sau comunitate.
7- Fiecare om este calauzit de 5 nevoi genetice: supravietuirea,iubirea,afectiunea celorlalti, puterea, libertatea si distractia.Aceste nevoi trebuie obligatoriu satisfacute, chiar daca sunt aminate, ele trebuie constientizate ca nevoi umane, general valabile, vitale si care, daca nu ni le satisfacem in mod rational, constient, deviem catre una dintre acestea, in sens negative calitatii propriei vieti si afactam si vietile celorlalti.
8- Putem incerca sa-I ajutam pe altii, prin oferirea de informatii, darn u le putem ajuta aceste nevoi efectiv. Doar la noi insine le putem implementa si controla. Daca nu stim aceasta, incercand sa-I ajutam pe altii, ne pierdem propria libertate, adica exact esenta negocierii in calitatea propriei vieti.
9- Nu putem satisface nevoile decat daca acestea sunt legate de lumile noastre speciale. Nevoi din afara acestora nu au vreo sansa sa reusesca a ne ferici, si incercarea in disperare de a face ceva ce nun e corespunde propriei nature, esti sortita esecului, adica pierderea liberatii personale, implicit a nefericirii.
10- Singurul lucru pe care-l facem toti de la nastere pina la moarte este sa ne comportam. Comportamentul total este compus din 4 elemente inseparabile: actiuni, ginduri, sentimente, fiziologia noastra.
11- Ce putem controla din toate acestea? Este doar gindirea, care se reflecta in actiuni, repara emotiile reflectate in actiuni si influenteaza fiziologia si calitatea vietii proprii. A GINDI ESTE PREZENTUL. Ce alegem in fiecare clipa pentru CUM sa fim este de fapt VIATA , asa CUM ARAT EA, cu noi insine ca si CREATORI, LEADERI de decizie, liberi.

Teoria alegerii ( Free choice theory and Reality therapy) apartine Prof. William Gasser
Pe baza acestora, s-au pus bazele scolilor model, ce pregatesc copiii pentru viata reala, exista metode de training si coaching pentru corporatii, exista fundamente pentru programe sociale/comunitare, in care sunt implicate toate structurile, cu mic cu mare.
Rezultatele sunt nu numai cost-eficiente personal/social/corporatie/comunitate, dar intaresc disciplina/auto-disciplina, cooperarea, intrajutorarea, armonia, creativitatea, relatiile interpersonale sanatoase si de lunga durata.

Ce ne costa sa incercam? Daca NU stim CE, sa ne intrebam, CAT ne costa DACA nu aplicam?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home