A fi sau a nu fi...liber

Personal growth ,life-coaching,positive and transpersonal psychology , education for all,INTEGRATIVE MEDICINE. HAPPINESS, WELL-BEING,WISDOM, HARMONY, COMMITMENT TO LIFE MISSION AND VALUES

16/03/2010

Sa ne ascultam corpul !

“Nu trebuie să ignorăm manifestările, cât de mici, ale corpului nostru”

În filosofia de viaţă pe care o promovezi se spune că organismul este cel mai bun aliat al omului şi că acesta ne semnalează din timp când ceva nu funcţionează bine. Ce transformări ale corpului trebuie să ne dea de gândit?
Luminiţa Băltăreţu - Să încercăm să comparăm corpul nostru cu un vehicul şi să fim atenţi la ce se întâmplă. Dacă pe panoul de bord se aprinde beculeţul roşu, ce facem? Ne oprim să vedem despre ce este vorba. Aşa trebuie să facem şi cu propriul corp. Nu trebuie să ignorăm manifestările, cât de mici, ale corpului nostru. Să nu aşteptăm să ajungem la boli grave. Să fim atenţi la micile neplăceri, micile afecţiuni fizice. Bolile se manifestă atunci când o persoană ajunge la limitele ei fizice. Fiecare dintre noi are o limită de energie fizică, emoţională şi mentală diferită. Ne naştem având aceste limite diferite. Cu cât este mai mare rezerva de energie a cuiva, cu atât va ajunge mai târziu la limita sa fizică. Acea persoană va ajunge la limita sa fizică după ce a ajuns înainte la limită emoţională şi cea mentală.

Ce anume ne poate determina să ignorăm cu desăvârşire limitele propriului organism? Este ambiţia? Este teama că ne vom pierde poziţia în companie?

Epuizarea profesională se produce la persoane care au lucruri de reglat cu părintele de acelaşi sex. Fiind tineri, ei au vrut să impresioneze acest părinte, făcând totul ca să-i placă, dar nu au primit niciodată recunoştinţa aşteptată. Neavând încredere în valoarea lor, aceste persoane au luat obiceiul de a performa pentru a dovedi ce sunt. Ele amestecă “a face” cu “a fi”. Au foarte multe aşteptări şi se simt foarte singure când nu sunt recunoscute pentru ceea ce fac. Ele sfârşesc prin a se descuraja. Trebuie să recunoşti cine eşti, să recunoşti că, fiind tânăr, tu eşti cel care a decis că, făcând mai mult, părintele de acelaşi sex te va iubi mai mult. Tu singur poţi schimba această decizie. Nimeni pe lume, nici măcar tu, nu are dreptul să îţi ceară mai mult decât poţi. A te iubi înseamnă a-ţi recunoaşte talentele, limitele şi slăbiciunile, cu tot ceea ce implică asta. Ai dreptul să spui nu atunci când crezi că este prea mult pentru tine. Respectându-ţi limitele, vei fi mult mai puţin înclinat să îi critici pe ceilalţi şi vei fi mai fericit.

Legătura dintre cancer, ură, ranchiună şi invidie

Asta spune că noi, românii, avem nişte credinţe populare foarte puternice. Cancerul are ca principală cauză nerecunoaşterea anumitor emoţii pe care le avem: ură, ranchiună, invidie, şi toate astea trăite în primul rând în relaţia cu părinţii. Câţi dintre noi au puterea să recunoască faptul că şi-au dispreţuit părinţii la un moment dat?
Sunt convinsă că are legătură şi cu anii petrecuţi în comunism, când am fost educaţi să nu spunem ce dorim, ce gândim, eram împiedicaţi să devenim ceea ce ne-am fi dorit, eram educaţi să facem ce ni se spune. Asta a condus la un anumit tip de mentalitate şi anumite convingeri care încă ne apasă şi ne tarează.

Cum ai explica predispoziţia pentru cancerul pulmonar, cea mai răspândită formă de cancer la români?
Cancerul pulmonar înseamnă o noţiune de eşec foarte marcată. Înseamnă pierderea raţiunii de a exista. Înseamnă să mă simt obligat să trăiesc o situaţie până la sfârşitul vieţii. Sunt de obicei drastic în toate judecăţile pe care le fac. Totul este alb sau negru. Îmi este frică să îmi exteriorizez gândurile, opiniile. Trăiesc o mare neputinţă. Ceilalţi mă judecă pentru cum trăiesc şi eu îi critic la rândul meu. Se spune că fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar. În timp ce fumez, îmi acopăr emoţiile care mă deranjează şi care mă împiedică să trăiesc.

Ne pasă prea mult de ce spun ceilalţi

Dintr-o statistică a Ministerului Sănătăţii reiese că afecţiunile aparatului circulator au cauzat 253.000 decese printre români în 2008. Dintre acestea, accidentele vasculare cerebrale au făcut cele mai multe victime, urmate de cardiopatii ischemice şi hipertensiune arterială. Ce trăsătură de caracter a noastră, a românilor, ne expune unor asemenea diagnostice?
Pentru a asigura buna funcţionare a unui vehicul, trebuie să îi procurăm un carburant de calitate. Carburantul corpului este sângele, care pentru a fi eficace trebuie să circule liber în tot corpul.
Sângele reprezintă bucuria de a trăi, reprezintă energia care circulă în noi, simbolizează dorinţa de a evolua. Atunci când cineva are o problemă de circulaţie, acest lucru înseamnă că are o dificultate în a-şi administra corect viaţa, în funcţie de adevăratele sale nevoi. Este o persoană care dramatizează prea mult anumite situaţii, ceea ce o împiedică să aibă o viziune globală asupra vieţii. Îşi face sânge rău, adică este îngrijorată pentru tot şi pentru toată lumea. Este foarte emotivă şi îşi blochează sensibilitatea, are nevoie să îşi acorde o transfuzie de acceptare necondiţionată a propriei persoane. O altă modalitate de a-şi bloca sensibilitatea este aceea de a avea mult sânge rece, adică a fi o persoană impasibilă, rece, care îşi ascunde bine sentimentele. Persoana afectată este lipsită de bucurie din cauza unui profund sentiment de lipsă. A trăi cu adevărat înseamnă, pentru o fiinţă umană, a trece prin diferite experiente in acceptare si bucurie.

Care-s mentalităţile cele mai păguboase care fac ravagii în organism?
Să nu-ţi dai voie să fii tu însuţi! Nouă, românilor, ne pasă prea mult de ce spun ceilalţi, de imaginea pe care o avem, nu ne permitem să ne arătăm vulnerabilitatea, să ne arătăm fricile, întotdeauna ne-am dorit să ne arătăm ceea ce nu suntem. Dorinţa asta e foarte mare la români. Să ne arătăm muşchii, să ne arătăm puternici, să-i impresionăm pe ceilalţi cu realizările noastre, cu maşinile pe care le avem, cu casele, e o chestie sâlbatică, primitivă. Şi mai avem până când lucrurile se vor aşeza.

E o mare diferenţă între a fi responsabil şi a fi vinovat

Foarte mulţi dintre oamenii pe care îi întâlnim în metrou, în tramvai stau cu capul în pământ, cu umerii adunaţi şi au ochii trişti. Ce spune asta despre noi?
Că noi, românii, suntem foarte dependenţi de iubirea celorlalţi, de celălalt….

Deci cum recunoşti o rană? În primul rând după corpul fizic şi apoi asculţi pe cine acuză. Persoanele care sunt dependente îl acuză mereu pe celălalt, ceilalţi sunt de vină, nu mi-a dat nimeni, n-am primit ce trebuia, îşi acuză soţul, mama, sistemul… Să ştii că la fel face şi dominatorul, numai că el nu are înfăţişarea unui tip trist, cocoşat de griji. El e puternic şi adesea seducător. Însă şi el e convins că altcineva este de vină pentru nefericirea lui. Ceilalţi, fugarul şi rigidul, adică oamenii care suferă răni de respingere şi de abandon, aceştia se acuză pe sine.

Păi, până la urmă, nimeni nu e vinovat. E vorba despre responsabilitate, nu vină… Noi suntem responsabili de tot ce am creat în jurul nostru. Dacă ajungi să înţelegi noţiunea de responsabilitate şi să ţi-o asumi, atunci nu te mai acuzi nici pe tine, nici pe ceilalţi. Spui da, asta e urmarea, consecinţa faptelor, dorinţelor mele, vorbelor mele şi îţi vindeci rănile. E o mare diferenţă între a fi responsabil şi a fi vinovat.

Contează cum percepe fiecare ceea ce i se întâmplă”, a adăugat Luminiţa Băltăreţu.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home